Wie zijn wij, en wat houdt ons bezig?

Wij zijn Wilma, John en de hond Flynn.
Met respect voor mens, dier en omgeving ontwikkelen wij ons voedselbos(je).

Boerderij

Eind 2018 hebben we deze prachtige boerderij uit 1795 gekocht. We droomden al een aantal jaren van een plekje in Frankrijk. Een boerderij met ruimte voor een chambre d’hotes en voldoende grond.

We vielen als een blok voor de rust in de grote tuin. Vanuit ons huis start een prachtige wandeling die dwars door de landerijen gaat. Onderweg steek je een aantal beekjes over.

De bedoeling was vanaf 2020 de eerste zomergasten te kunnen ontvangen in onze Chambre d’hôtes. Maar Covid en een veel meer ingrijpende opknapbeurt dan voorzien, gooiden roet in het eten.

Het plan is om de ongeveer één hectare grasland langzaam om te bouwen tot een soort van voedselbos. Inmiddels hebben we al meer dan driehonderd bomen en struiken geplant. We vinden het leuk om straks de gasten een lekkere en gezonde maaltijd uit eigen tuin te kunnen voorzetten. Daarbij streven we naar een mate van zelfvoorzienend zijn, rekening houdend met dier en omgeving. Dus we gebruiken geen pesticiden, geen kunstmest en geen potgrond (de winning van tuinturf is slechter voor het milieu dan het kappen van oerwoud).

Permacultuur is onze voornaamste inspiratiebron

We gebruiken ook andere technieken, waarbij we altijd respect hebben voor mens, dier en omgeving. Hieronder voor de geïnteresseerden een klein bloemlezing van de door ons gebruikte technieken:

Moestuin

We gebruiken verhoogde moestuinbakken, gemaakt van zeer oude pallet opzetranden. Om tot een zo hoog mogelijke leeftijd te kunnen tuinieren stapelen we deze op zodat we minder hoeven te bukken.

Hügelbed

Daarnaast gebruiken we een techniek die de uitvinder Sepp Holzer Hügelkultur heeft genoemd. Bij deze techniek moet je er bij de start veel energie in steken, maar wij denken dat dit het waard is.

Een hügelbed maak je door eerst een gat te maken op de plaats waar je wilt gaan tuinieren. Daarna vul je het gat met organische materialen. Daarbij gebruik je alles wat voorhanden is. In ons geval begin je met oude door schimmel aangetaste boomstammetjes. Vervolgens voeg je takken, bladeren, gras of zelfs kranten en karton toe. Dan schep je de uitgegraven aarde terug op de takkenberg. Het idee hiervan is drieledig: waterretentie in het hout, warmteproductie door compostering en als laatste vergroot je door de schuine kanten je plantoppervlak.

Mulchen

Een andere techniek die wij veel toepassen is mulchen. Rond de jonge struiken en bomen dek je de grond af met iets organisch. Wij gebruiken vaak karton met daarop een laag houtsnippers. Maar als we geen houtsnippers hebben gebruiken we dat wat voorhanden is. In dit geval takken die onder de composthoop lagen. Zonder deze techniek zouden wij de ongewenste kruiden nauwelijks in de hand kunnen houden. Bovendien met de toenemende droogte periodes houd je op deze manier ook vocht rond de boom of struik vast.

Houtsnippers als mulch
Karton als eerste laag mulch
Afwerken met houtsnippers
previous arrow
next arrow
 

Hergebruik

Alles wat er op het terrein aanwezig is beoordelen we op herbruikbaarheid. Zo hebben we een flink aantal items geupcycled tot bruikbare meubelstukken.

Sanitaire voorziening

Op het platteland van Frankrijk is er meestal geen riool aanwezig. Het meest gebruikte alternatief is de septic tank. Een septic tank heeft een aantal nadelen. Het grootste nadeel vinden wij dat deze na een aantal jaren geleegd moet worden. De inhoud van de tank wordt dan vervoerd naar een depot waar er zuivering plaats moet vinden, niet echt millieu vriendelijk.

Wij hebben gekozen voor een voor het milieu betere oplossing: het rietveld aangelegd door de firma AQUATIRIS.

Dit is een door de SPANC goedgekeurde methode waarbij al het rioleringswater onsite wordt verwerkt.

Swales

Er is al een begin gemaakt met het aanleggen van zogenaamde swales. Deze dienen er vooral toe om water en voedingstoffen zo lang mogelijk op het terrein te houden.

Projecten voor de (nabije) toekomst

Nu de verbouwing van het huis en natuurlijk de Chambre d’hotes bijna klaar is komt er ruimte voor andere projecten. Ik noem er een paar:

  • Verwarming van de kas door gebruik van aardwarmte
  • Een pizzaoven bouwen
  • Buitenkeuken creëren
  • ?